Батуринська шкiльна козацька держава - орган учнівського самоврядування

01.10.2020 11:31

    Батуринська Шкільна Козацька держава утворилася 8 жовтня 2002 року. У цьому році їй виповнюється 21 років.

     Утворюють Козацьку державу 4 полки, які працюють за певними напрямками роботи, а саме: історичний, екологічний, фізкультурно-оздоровчий, культурно-масовий.

     Полки утворюються з сотень. Сотнею в нашій Козацькій державі називають звичайний клас.

    Окрім сотень у Козацькій державі є паланки. Це учні початкових класів. Учні 1-го класу носять назву «Пізнайки», тому що вони в нашій школі перший рік і здійснюють подорож у чарівну країну «Знань».

      Керує  Козацькою державою та здійснює основну роботу в ній Козацька рада – орган учнівського самоврядування на чолі з Кошовим отаманом. Козацька рада працює за 4 напрямками. За кожен напрямок відповідає полковник.

    Кожен має окреме доручення в Козацькій раді та відповідає за певний напрямок роботи.

     Зв'язок з сотнями Козацька рада здійснює через сотника, який є у кожній сотні. Сотники запрошуються на кожне засідання Козацької ради, яке відбувається щопонеділка на першій великій перерві. У роботі сотнику допомагає старшина сотні: осавул, обозний, хорунжий, бунчужний, писар, суддя.

   Паланчин або паланчиня – головний у паланці, допомагає класоводу в організації роботи в класі по всім напрямкам. У старшину паланки також входять : Пушкар – відповідає за учнівські справи у навчанні, допомагає класоводу організовувати шефську роботу; Довбиш – відповідає за господарську діяльність у класі; Кантарлей – займається відпочинком сотні, допомагає класоводу розподіляти ролі у сценках, роздавати вірші, організовувати ігри. На відміну від сотні , старшина паланки не бере участі у засіданнях Козацької ради. Козацька рада працює з класоводом та допомагає у організації заходів у початковій школі.